POČETNA STRANICA
 
 
Općenito o LED rasvjeti
G4 LED žaruljice
Barrel LED žaruljice
Bajonet LED žaruljice
Spade LED žaruljice
Lumishore podvodna rasvjeta NOVO!
Ugradbene stropne svjetiljke
GU5.3 LED žaruljice
LED rasvjetne šipke
Reflektori za ribarstvo
Adapteri i ostali dodaci
Usporedba LED i klasične rasvjete
Cjenik

Želite li primati Locolight Newsletter kojim ćemo vas obavještavati o novim proizvodima, cijenama, akcijama i novostima?
Upišite svoj e-mail:

Kontakt:

Locomarine d.o.o.
159. brigade 12,
23000 Zadar
tel. 091 54 234 85
e-mail: info@locomarine.com

www.locolight.com


Usporedba klasične i LED rasvjete

Kalkulacija opravdanosti investiranja u LED rasvjetu?

Iako početna investicija u zamjenske LED žaruljice nija mala ona se vrlo brzo isplati. Kako je potrošnja električne energije LED rasvjete i do 8 puta manja nego kod klasičnih žaruljica sa žarnom niti tako je i potrošnja brodskih baterija od strane rasvjetnih tijela smanjena 8 puta. U praksi to znači da će se smanjiti brzina pražnjenja baterija i prorijediti ciklusi punjenja baterija. S obzirom da sve baterija imaju limitirani broj ciklusa punjenja i pražnjenja, radni vijek baterije će se znatno produžiti.

Kao generalnu usporedbu količine svjetlosti koje daju različite vrste žaruljica možemo koristiti slijedeću tablicu:

Halogena žarulja Fluorescentna (CFL) LED Minimalna emitirana
količina svjetla
W W W Lumen
5 - 0.8-1.2 60
10 4-5 1.5-2 110
20 6-8 2.5-3.5 220
40 9-13 5.5-6.6 450
60 13-15 7-10 800


Primjer jedrilice od 37 stopa koja ima slijedeće žaruljice:
navigacijska svijetla: 3x 25 W
sidreno svjetlo: 25 W
jarbolno svjetlo: 15 W
palubno svjetlo: 25 W
unutarnja rasvjeta: 22x 10 W
UKUPNO: 360 W ili 30 A (na 12V mreži)

Noću usidreni brod ima uključeno jarbolno svjetlo i najmanje pola rasvjetnih tijela u kabinama. To bi otprilike iznosilo oko 135 W ili 11 A. Ako vaša brodska baterija ima kapacitet od 150 Ah to znači da ćete je isprazniti za oko 13 sati ili otprilike 3 noći.
S ekvivalentnom LED rasvjetom istu bateriju ispraznit ćete za oko 30 noći! Ukupna potrošnja neće biti 135 W ili 11 A kao s klasičnom rasvjetom, već samo 17 W odnosno 1,4 A!

Ponekad nam se čini kako je brodska rasvjeta zanemariv potrošač ali to nije baš tako. Usporedbe radi, samo navigacijska svjetla troše više struje nego moderniji brodski hladnjak. Prema kalkulacijama, na brodsku rasvjeta otpada oko trećina ukupno potrošene električne energije. Smanjimo li tu potrošnju ugradnjom LED rasvjete za 8 puta, produžili smo životni vijek brodskih baterija za gotovo jednu trećinu. U praksi to znači da se ugradnja LED rasvjete isplati već pri prvoj promjeni brodskih baterija ili otprilike 2 godine (ako se radi o novim baterijama).

No to je samo jedan dio uštede. Onaj drugi, koji je puno veći, odnosi se na proces punjenja baterija.
Brodske baterije nadopunjavamo na više načina:
- spajanjem na električnu mrežu u marinama
- uključivanjem generatora
- uključivanjem brodskog motora
- alternativnim izvorima energije poput brodskih vjetro-generatora ili solarnih panela

Uzmimo za primjer situaciju u kojoj su vaše baterije prazne jer ste prethodna dva dana jedrili bez uključivanja brodskog motora i noćili tri noći na sidru. Vaše su baterije prazne. Napuniti ih možete uključivanjem brodskog motora na najmanje 4-6 sati ili odlaskom u marinu.
Ako uzmemo u obzir da je cijena noćenja u marini za brod veličine 37 stopa oko 400 kuna ispada da se cjelokupna investicije za LED rasvjetu (oko 1.300 Kn) isplati već nakon 3-4 noćenja u marini !


ZAKLJUČAK: investicija u LED rasvjetu isplati se izuzetno brzo!Želite li primati Locolight Newsletter kojim ćemo vas obavještavati o novim proizvodima, cijenama, akcijama i novostima prijavite se na našu mailing listu!


Početna stranica   |  © Locomarine d.o.o. je tvrtka specijalizirana za proizvodnju mariniziranih računala i monitora namjenjenih za instaliranje na plovila, projektiranje navigacijskih, komunikacijskih (SAT+TER), GMDSS, radarskih, monitoring (NMEA2000), IT i multimedijskih sustava. Osim projektiranja nudimo i usluge instalacije i održavanja navedenih sustava, te edukaciju korisnika. Više informacija na www.locomarine.hr